Részleg

Weiss Gizi története így zárul: „ez most már így lesz egy darabig.” Én bízom benne, hogy a jó dolgok még jobbak lesznek, a rosszak pedig megjavulnak. Talán ez a blog is hozzájárul, hogy a dolgok jobbra forduljanak.

Friss topikok

Címkék

Archívum

A csalás csak a szakdolgozatoknál bűn?

2012.01.14. 21:30 reszleg

 „Nem kíván állást foglalni Schmitt Pál plágiumgyanús disszertációjával kapcsolatban a Hoffmann Rózsa vezette közoktatási államtitkárság, amely tavaly ősszel főiskolai és egyetemi hallgatók figyelmét hívta fel arra, hogy bűncselekményt követ el, aki sajátjaként nyújt be más által készített diplomamunkát.” írja a HVG.hu

Miért van az, hogy ha egy egyetemista a csalás gondolatával foglalkozik, az államtitkár asszony börtönnel fenyegeti? Biztos arról van szó, hogy az igazság nagyon fontos. Arról, hogy a bűn, a jogsértés ne maradjon következmények nélkül. Biztos ezért írta a közleményébe:

„A Nemzeti Erőforrás Minisztérium minden olyan esetben, amikor a szakdolgozatírással kapcsolatos visszaélés tudomására jut, kivétel nélkül feljelentést tesz az Országos Rendőr-főkapitányságnál.”

Én nem értem! Ha a sajtó tele van, egy konkrét csalási üggyel miért nem kezdődik vizsgálat az ügy tisztázása céljából?

Abszurdisztánban több magyarázat is van a kérdésre:

-          A Nemzeti Erőforrás Miniszter azért hallgat, mert ha megszólalna az összeférhetetlen lenne a korábbi állásával. (Korábban az ügyben érintett egyetem rektora volt.)

-          A közleményben leírtakat szó szerint kell érteni, azaz a csalás csak a szakdolgozatoknál bűn. A doktori disszertációk esetében megengedett.

-          A szabályok barátokra és szövetséges politikusokra nem vonatkoznak.

Abszurdisztánban Weiss Gizi erre is azt mondaná: „ez most már így lesz egy darabig.”

A NEFMI közleménye itt olvasható:

http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-eroforras-miniszterium/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-szakdolgozat-vasarlas-buntetendo

A HVG idézett cikke itt olvasható:

http://hvg.hu/itthon/20120113_hoffmann_rozsa_schmitt_pal

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reszleg.blog.hu/api/trackback/id/tr313546185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása